Stadsmuseum

Dam 4, 1671 AW Medemblik

Openingstijden:
Het Stadsmuseum is tot nader orde gesloten.

Het stadsmuseum bevindt zich in het voormalige Stadhuis van de stad Medemblik. In het “Stadsmuseum”, op de mooiste etage van het gebouw, beschikken wij over vier ruime kamers ingericht met een permanente tentoonstelling.

In de eerste kamer is het thema “De Omringdijk en Vier Noorder Kogge”

U ziet er een mooie maquette gemaakt door onze Stadsgenoot Dhr. Bob Bos met de opbouw van de dijk, watermolens en de waterlozing in vier vroegere periodes

In de middenkamer is een tentoonstelling ingericht met als thema: “Maritiem Medemblik in de Gouden Eeuw.”

Tijdens de sanering van de Westerhaven in Medemblik zijn bij het uitbaggeren tien historische mortiergranaten gevonden. Zeven daarvan konden worden bewaard en zijn vanaf zaterdag 20 april 2019 te zien in een expositie in het Stadsmuseum te Medemblik.

Vanaf 1603 was Medemblik de marinebasis van de Westfriese Admiraliteit. De steden Hoorn, Enkhuizen en Medemblik droegen bij aan het bouwen, uitrusten, onderhouden en bemannen van de vloot. Met oorlogsschepen werd gevochten tegen de vijand. De Westfriese marine was gevestigd in gebouwen langs de Westerhaven en Pekelharingshaven. In de pakhuizen op de kade lag het geschut, kruit en munitie die nodig was voor de vloot. De zeesoldaten moesten de mortieren doorgaans op het dek van een deinend bombardeerschip laden en afschieten op een vaststaand doel.

De gevonden mortiergranaten zijn tussen de 200 en 350 jaar oud en lagen diep in het slib van de haven. Het zijn vooral 100-ponders die daardoor ongeveer 50 kg per stuk wegen. Ze rolden destijds vermoedelijk van de kade of vanaf het oorlogsschip in het water van de haven en bleven daar liggen. De gevonden mortiergranaten zijn nooit gebruikt, niet geladen en volstrekt ongevaarlijk.

De in Medemblik ontdekte collectie mortiergranaten is archeologisch gezien vooralsnog de grootste van Nederland. “Een interessante vondst, en een tastbare herinnering aan hoe het leven in de haven van Medemblik er ooit uitzag. Tegelijkertijd ook een waardevolle bijdrage aan de verhalen van Medemblik, die we onze inwoners en bezoekers maar wat graag vertellen”.

De derde kamer is een kamer met uitzicht op het IJsselmeer, staat in het teken van de voormalige Zuiderzee.

De vierde en laatste kamer is de statige burgemeester kamer.

Eveneens kunt U een kijkje nemen in de trouwzaal.