Het bestuur van de Oudheidkundige Vereniging Medenblick nodigt u hierbij uit, voor een lezing op vrijdag 26 januari 2024 om 20:00 uur in de zaal van het Sint Pieter, Ridderstraat 9, 1671 CS te Medemblik.

Archeoloog en historicus Michiel Bartels zal die avond een lezing geven over de Slag op de Zuiderzee (1573). Dhr. Bartels is o.a. directeur van Archeologie West-Friesland en voorzitter van de stichting Vrienden van het Westfries Archief. Naast archeologische publicaties heeft hij divers historisch onderzoek verricht.

In 2023 was het 450 jaar geleden dat de bijeengeraapte vloot van de Watergeuzen tegen alle verwachting in de gecombineerde katholieke- Spaans-Amsterdamse vloot op de Zuiderzee versloeg. Het vormde de aanleiding voor een breed opgezet onderzoek naar de historische gegevens, de archeologische vondsten en de beleving van deze overwinning.

In de lezing zal op de vele aspecten van deze ommekeer in de 80-jarige oorlog worden ingaan. De rol van Medemblik komt hierbij aan bod. Op de avond is ook de fraaie publicatie “De Slag op de Zuiderzee 1573” verkrijgbaar. Het boek verscheen eind vorig jaar en kende reeds een grote verspreiding.

De Oudheidkundige Vereniging Medenblick hoopt u allen te verwelkomen bij deze lezing.

Toegang leden gratis.
Aan niet-leden wordt €5,- gevraagd.