Het bestuur van de Oudheidkundige Vereniging Medenblick nodigt u hierbij uit, voor een bijeenkomst op vrijdag 7 juni 2024 om 20:00 uur in de zaal van het Sint Pieter, Ridderstraat 9, 1671 CS, te Medemblik.

Dieuwertje Duijn zal die avond een lezing geven over haar onderzoek naar stolpboerderijen. Zij werkt sinds 2011 als archeoloog bij Archeologie West-Friesland. Zij groeide op in het Westfriese Zuidermeer en woont tegenwoordig in Hoorn. Bij Archeologie West-Friesland houdt zij zich onder meer bezig met onderzoek naar dit boerderijtype.

In de afgelopen 12 jaar is veel nieuwe informatie over stolpboerderijen verzameld door bouwhistorisch, archeologisch en dendrochronologisch onderzoek (jaarringonderzoek aan hout). Uit het onderzoek blijkt d

at een

stolpboerderij soms veel ouder is dan je op basis van de gevels zou verwachten. Achter gevels uit de 20ste eeuw kan bijvoorbeeld een houtskelet uit de 16de eeuw schuil gaan. Een zoektocht naar de oudste stolpboerderij van de provincie leidt vooralsnog naar een boerderij in De Weere.

Het eerste deel van de lezing van mevr. Duijn gaat over de kenmerken van stolpboerderijen. Na de pauze volgt een verdieping op het onderzoek naar een aantal stolpen, ook met archeologisch onderzoek.

De Oudheidkundige Vereniging Medenblick hoopt u allen te verwelkomen bij deze lezing.

Aanvang 20.00 uur.

Toegang leden gratis, aan niet-leden wordt €5,- gevraagd.