Laden Evenementen

Oudheidkundige vereniging Medenblick

Het bestuur van de Oudheidkundige Vereniging Medenblick nodigt u hierbij uit, voor een bijeenkomst op vrijdag 21 oktober 2022
in de zaal van het Sint Pieter Ridderstraat 9 1671 CS te Medemblik.

Mark Raat zal op vrijdagavond 21 oktober een lezing geven over de rol van de stad Medemblik in het jaar 1572, een kantelpunt in de Nederlandse Opstand tegen de Spaanse koning. Ook wel bekend als het ‘geboortejaar’ van Nederland. In 2022 is dat 450 jaar geleden.

Op 11 juni 1572 sloot Medemblik zich als een van de eerste Hollandse steden aan bij Willem van Oranje en de watergeuzen. Dat ging niet zonder slag of stoot: het kasteel werd belegerd en de burgers van Medemblik werden gedwongen een keuze te maken tussen de opstandelingen of het wettig gezag. Dat was niet zomaar een keuze tussen goed en kwaad…

Mark vertelt op deze avond over de aanloop naar de gebeurtenissen van 1572. Hij zal uitgebreid ingaan op de gebeurtenissen in Medemblik. Ook zal hij inleiden over de algemene achtergrond: hoe kon een geboren Duitser die het kleine Zuid-Franse prinsdom Orange erfde uitgroeien tot onze ‘vader des Vaderlands’?

Mark Raat (34) uit Medemblik is ons aanstaand bestuurslid. Naast zijn werk voor de bakkerij doet hij een promotieonderzoek bij de Fryske Akademy in Leeuwarden. Hij studeerde geschiedenis aan de Vrije Universiteit en is gespecialiseerd in de late middeleeuwen en vroegmoderne periode. Hij heeft naar diverse onderwerpen van de Medemblikker geschiedenis onderzoek gedaan en schrijft onder meer voor de YouMedemblik.

De Oudheidkundige Vereniging Medenblick hoopt u allen te verwelkomen bij deze lezing.

Aanvang 20.00 uur.
Toegang leden gratis.
Aan niet leden wordt €5,- gevraagd.

Gegevens

Datum:
21 oktober 2022
Tijd:
20:00 - 23:00 UTC+0
Evenement Categorie:

Locatie

sint pieter
Ridderstraat 9
Medemblik, Nederland
+ Google Maps
Bekijk de site van Locatie
Ga naar de bovenkant