Nederland en het gevecht tegen het water

 Oudheidkundige Vereniging ‘’Medenblick’’

 

Het bestuur van de Oudheidkundige Vereniging “Medenblick” nodigt de leden en belangstellenden hierbij uit voor een bijeenkomst, die zal worden gehouden op vrijdag 21 april 2017, aanvang 20.00 uur. In de zaal van het “Sint Pieter” Ridderstraat 9 te Medemblik zal Hans van der Klein een avond verzorgen met de titel:

 

“Nederland en het gevecht tegen het water.” in het bijzonder de Zuiderzeewerken als gevolg van de overstromingen van 1916.

 

 

Aan de hand van een powerpoint presentatie vertelt de heer van der Klein over het ontstaan van Nederland en de strijd van zijn bewoners tegen het water. Was het in eerste instantie vluchten, vanaf zo’n 1000 na Chr. wordt de hand aan de schop geslagen. Dank zij de molen en economische ontwikkelingen lukt het ons steeds beter het water te bedwingen. Al in de 17e eeuw zijn er plannenmakers om de Zuiderzee te bedwingen. Na de Watersnoodramp in 1916 worden er eindelijk spijkers met koppen geslagen en werd in 1918 de Zuiderzeewet aangenomen. Na de nodige voorbereidingen wordt in 1922 begonnen met de korte Afsluitdijk en duren tot 1968 als Zuidelijk Flevoland ook is ingepolderd.

Hans van der Klein, schoolmeester in ruste, heeft al eerder avonden voor ons gepresenteerd o.a. over het Kazematten Museum te Kornwerderzand. Momenteel is hij molenaar op “De Vogelhoeksmolen” in het buitenmuseum van het Zuiderzee Museum in Enkhuizen en molenaar op “De Eendracht” te Alkmaar.

Wij hopen u te mogen verwelkomen op deze interessante avond waarin meer duidelijk wordt over onze omgeving in de vroege historie, waarover nog zo veel valt te ontdekken.

 

Entree voor niet-leden € 2,=

 

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

www.okv-medenblick.nl

© 2021 Oudheidkundige Vereniging Medenblick

Aan de inhoud op deze site kunnen geen rechten worden ontleend.

Ontwerp: PC Reclame